Cukrzyca to poważna choroba, która charakteryzuje się chronicznie podwyższonym poziomem cukru we krwi. Przysparza wielu problemów zdrowotnych, a nieleczona może prowadzić nawet do śmierci. Jej przyczyna często leży w niewłaściwych nawykach żywieniowych, czyli spożywaniu przetworzonej żywności bogatej w cukry i tłuszcze. Sposób odżywiania ma także duże znaczenie w jej leczeniu, choć w tym względzie temat jest o wiele bardziej złożony. Dieta przy cukrzycy różni się zależnie od wielu czynników, np. od tego, czy mamy do czynienia z cukrzycą typu I czy II oraz od tego, czy chory mierzy się z nadwagą, czy niedowagą. Poznajmy podstawowe zasady żywienia diabetyków.
Dieta na cukrzycę – ogólne zasady
Cukrzyca jest schorzeniem, w którym dużą rolę odgrywa dieta. Oczywiście w zaawansowanym stadium choroby nie zastąpi ona leków, ale może być istotnym wsparciem dla całego procesu leczenia. Odpowiedni sposób żywienia może poprawić metabolizm węglowodanów i tłuszczów, zapobiec powikłaniom takim jak retinopatia lub zredukować ryzyko rozwoju miażdżycy. Choć zalecenia żywieniowe w każdym przypadku wymagają indywidualnego podejścia, pewne zasady pozostają niezmienne. Dotyczą nie tylko tego, co można jeść przy cukrzycy, ale i tego, jak często spożywać posiłki oraz jak duże.
– Pacjenci z cukrzycą muszą zadbać przede wszystkim o regularność spożywania posiłków. Zwykle zaleca się, aby przyjmować 3-4 posiłki w ciągu dnia, a w przypadku osób leczonych insuliną – co najmniej 5 posiłków dziennie. Odstępy czasowe między nimi powinny wynosić od 3 do 5 godzin. Ważne jest też, aby każde danie miało podobną kaloryczność. Oczywiście w przypadku osób z nadwagą i otyłością staramy się ograniczać kalorie i wdrażać do jadłospisu takie produkty, które będą chronić przed dalszym przybieraniem na wadze. W kwestii tego, co można jeść przy cukrzycy, to są to bardzo różnorodne produkty, ale na pewno trzeba zrezygnować z produktów wysoko przetworzonych i bogatych w cukry proste. Około połowę dziennego zapotrzebowania energetycznego powinny wypełniać węglowodany złożone, 15% – białka, a pozostałą część tłuszcze, ale przede wszystkim te pochodzenia roślinnego – tłumaczy lekarz diabetolog Natalia Bożena Zawada-Kornalewicz z poradni diabetologicznej Multimedyk w Łodzi. W poradni posiadamy także wykwalifikowanych dietetyków którzy ułożą dietę dopasowaną dla cukrzyków.
Co można jeść przy cukrzycy? Sprawdzaj indeks glikemiczny produktów
Indeks glikemiczny (IG) to pojęcie, które powinno znaleźć się w słowniku każdej osoby cierpiącej na cukrzycę. Jest to wskaźnik, który informuje o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu spożywczego w naszej krwi podniesie się poziom glukozy. Gwałtowne wzrosty nie są pożądane, gdyż organizm musi wtedy uwolnić dużą ilość hormonu zwanego insuliną, co negatywnie wpływa na zdrowie. Oczywiście wyższy poziom glukozy po spożyciu posiłku wynika z tego, że każdy produkt zawiera węglowodany, które w procesie trawienia są rozkładane do cukrów prostych i trafiają do krwioobiegu. Dieta przy cukrzycy wymaga odpowiedniego dobierania produktów spożywczych.
– Wiele osób nie rozumie pojęcia indeksu glikemicznego i błędnie myśli, że chodzi tutaj tylko o unikanie produktów bogatych w cukier. Tymczasem produkt wcale nie musi być ewidentnie słodki, aby powodował szybki wyrzut insuliny w organizmie. Warto też wiedzieć, że jeden typ produktu może występować w różnych odmianach i każda z nich będzie mieć inny indeks glikemiczny. Przykładem jest, chociażby
kasza – jęczmienna pęczak ma IG 25, a jaglana IG 71. Co więcej, IG produktów spożywczych może rosnąć wraz z długością ich gotowania czy – w przypadku owoców – stopniem dojrzałości. Wybieranie przez diabetyków produktów z niskim IG, czyli IG poniżej 55, to bardzo ważna sprawa, zwłaszcza jeśli mówimy o diecie przy cukrzycy typu II. W sieci są dostępne tabele IG, dzięki którym możemy łatwo sprawdzić wskaźniki dla popularnych produktów spożywczych, aby wiedzieć, czy można włączać je do swojego jadłospisu – wyjaśnia lekarz diabetolog Natalia Bożena Zawada-Kornalewicz z poradni Multimedyk w Łodzi.
Dieta cukrzycowa to nie wszystko
Cukrzyca jest chorobą, której nie wolno bagatelizować. W niektórych przypadkach jej leczenie może bazować jedynie na zaleceniach dietetycznych, ale w większości przypadków konieczne staje się jednoczesne wdrożenie leczenia farmakologicznego. Istnieje wiele leków, które oprócz diety cukrzycowej pomagają w regulowaniu poziomu glukozy we krwi, a należą do nich przede wszystkim pochodne sulfonylomocznika, glinidy i metformina. Czasami konieczne jest też włączenie insuliny. Jeżeli podejrzewasz u siebie cukrzycę lub masz ją już zdiagnozowaną i potrzebujesz konsultacji z lekarzem, zapraszamy na wizytę do naszego diabetologa – online lub stacjonarnie w poradni Multimedyk w Łodzi. Zapisz się, aby otrzymać receptę i dowiedzieć się, jaką dietę stosować przy cukrzycy w Twoim przypadku.